keyboard_arrow_up

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Restschuld financieren

Wat betekent een restschuld financieren voor u? In Nederland staan nog altijd veel huizen ‘onder water’. Wellicht is uw huis een van die huizen. Dit houdt in dat u na verkoop van uw woning achterblijft met een restschuld die u moet financieren. Bijvoorbeeld door geld te lenen voor uw restschuld via een restschuldfinanciering, door uw spaargeld in te zetten of door een schenking van derden.

Voorheen was het altijd zo dat de rente voor een restschuldfinanciering fiscaal aftrekbaar was. Een restschuld financieren samen met een nieuwe hypotheek was dan ook een aantrekkelijke keuze, omdat dat tegen gunstige maandlasten kon. Vanaf 1 januari 2018 vervalt echter de renteaftrek voor een restschuldfinanciering, waardoor de netto maandlasten zullen stijgen, en daarmee de kosten voor huizenbezitters.

Geld lenen voor restschuld

Als de renteaftrek vervalt, wordt een restschuld financieren duurder en wordt de leencapaciteit bij verhuizen lager. Verhuizen met een restschuld wordt vanaf 2018 dus moeilijker, zo niet onmogelijk. Gelukkig zijn er mogelijkheden om een restschuld te financieren met een persoonlijke lening. Dit betekent dat u geld gaat lenen voor de restschuld. Maar er zijn manieren om dit voor te zijn of om de restschuld nu al te verlagen.

Weet u dat uw huis onder water staat? Probeer dan nu al extra af te lossen op uw hypotheek of begin al met sparen voor de vermoedelijke restschuld. De nieuwe regels maken namelijk verhuizen een stuk lastiger. Regel daarom de restschuldfinanciering op tijd want op het moment dat uw huis bij de notaris wordt overgedragen dient de hele hypotheek worden afgelost, inclusief uw restschuld.

Daling leencapaciteit

De daling van de leencapaciteit en het vervallen van de renteaftrek komt bovenop een andere verlaging. Vanaf 1 januari 2018 mag namelijk ook nog maar maximaal 100% in plaats van 101% van de woningwaarde geleend worden. Alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting (2%), taxatie- en notariskosten, zullen vanaf dan uit eigen middelen betaald moeten worden. Al deze regels zorgen ervoor dat u minder geld kunt lenen. Een lager hypotheekbedrag maakt verhuizen een stuk lastiger.

Andere mogelijkheden om uw restschuld te financieren

De verwachting is dat banken de financiering van de restschuld vanaf 2018 als een gewoon consumptief krediet gaan zien. De Kredietadviseur kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden om een persoonlijke lening, restschuldlening of doorlopend krediet af te sluiten om uw restschuld te financieren. De looptijd van deze leenvormen is korter en u hoeft geen kosten als notariskosten en taxatiekosten te betalen.

Afspraak maken voor meer informatie

Maak direct een afspraak met uw lokale Kredietadviseur voor meer informatie en een oplossing op maat. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden, hoeveel u maandelijks kunt dragen en wat het beste aansluit bij uw persoonlijke en financiële situatie. Als onafhankelijke specialist hebben wij vele jaren ervaring in het afsluiten van voordelige leningen. U betaalt toch liever ook niet meer dan noodzakelijk? Dan bent u bij de Kredietadviseur aan het juiste adres. Neem contact met ons op via 0164 – 650 088 of info@kredietadviseur.nl .