keyboard_arrow_up

Woningprijzen blijven aantrekken

De woningprijzen blijven aantrekken. Dat is goed nieuws voor de woningbezitters. Zeker als er nu een restschuld op de woning zou overblijven, is het prettig om te weten dat deze wel kleiner aan het worden is. Bij een woning met een verkoopprijs van vorig jaar € 250.000,- zou dat toch weer een verschil van € 5.000,- kunnen maken. En dat is toch zeer zeker een aanzienlijk bedrag. Niet alleen de woningprijzen blijven aantrekken. Ook het aantal transacties nemen fors toe. Al met al aardige indicaties voor een aantrekkende woningmarkt.

Woningprijzen blijven aantrekken, nu kopen?

Als de woningmarkt gaat aantrekken zou het zo kunnen zijn dat we nu het laagste punt in de woningmarkt al achter ons hebben liggen. Maar omdat niemand in de toekomst kan kijken, kan niemand hier absolute zekerheid over geven. Wel spreken onder andere de analisten van de banken zich steeds positiever uit over de ontwikkelingen van de woningprijzen. En is de verwachting van hen, en zij zijn deskundigen, dat de woningprijzen dit jaar ook nog verder zullen aantrekken.

Lage rente helpt

Niet alleen helpt het natuurlijk dat het sentiment wat positiever is geworden. Het helpt ook dat de rente historisch laag is. Geld lenen voor de hypotheek is nog nooit zo voordelig geweest. De rente op hypotheekleningen is historisch laag. Wel is het zo dat er in het verleden meer hypotheekrente afgetrokken mocht worden. Hierdoor was de netto maandlast in sommige gevallen uiteindelijk lager.

Restschuld verkleint doordat woningprijzen blijven aantrekken

Omdat woningprijzen blijven aantrekken wordt de restschuld op de woningen steeds kleiner, en de consumenten met een overwaarde, krijgen eindelijk weer een steeds grotere overwaarde. Dit zal de consument langzaam maar zeker steeds meer vertrouwen moeten geven. Uit recente cijfers is dan wel gebleken dat het vertrouwen van de consument iets is gedaald. Het uitgave patroon is wel weer verder aan het stijgen. Dit zou kunnen betekenen dat de economie weer iets aan het aantrekken is.

Meer nieuws

 
Meer nieuws