keyboard_arrow_up

Studentenlening straks verplicht?

Er verandert de komende jaren veel als het gaat om geld lenen voor de studenten. Een studentenlening zal in de toekomst nog vaker verstrekt gaan worden dan de afgelopen jaren. Dit is overigens geen vrijwillige keuze voor de studenten. Voor studenten met ouders die een inkomen hebben boven de € 46.000,- bruto per jaar hebben zal een studentenlening nagenoeg verplichte kost gaan worden. Voor studenten met ouders die meer verdienen dan de € 46.000,- bruto per jaar wordt er geen gratis studentenlening meer gegeven. De basisbeurs komt voor deze groep volledig te vervallen.

Bestaat er nog een gratis studentenlening in het nieuwe leenstelsel?

Zoals de plannen er nu liggen blijft er nog wel de mogelijkheid voor een “gratis” studentenlening. Deze lening wordt verstrekt aan studenten met ouders met een lager inkomen. Deze studenten krijgen dan maximaal € 365,- als aanvullende beurs. Deze beurs kan worden omgezet in een gift als er aan de voorwaarde wordt voldaan dat de student binnen 10 jaar afstudeert. Voor de studenten met ouders met hogere inkomens wordt er verwacht dat de ouders meer zullen bijspringen.

Verruimingen in het de nieuwe studentenleningen

Gelukkig is het zo dat er in het nieuwe leenstelsel waarschijnlijk ook wat verruimingen komen te zitten. De studenten zullen met een grotere lening de schoolbanken verlaten. Een versoepeling, in vergelijking met de huidige richtlijnen, is derhalve dan ook hard nodig.

De twee belangrijkste versoepelingen zitten in het terugbetalen van de studentenlening.

Ten eerste wordt de termijn voor het terugbetalen fors opgerekt. In het huidige leenstelsel is de termijn 15 jaar (180 maanden). In het nieuwe leenstelsel wordt deze termijn opgerekt naar 35 jaar (420 maanden).

Ten tweede is er een verschil in het moment van terugbetalen. In het huidige leenstelsel moet u de lening terugbetalen indien u inkomen boven het bijstandsniveau is. In het nieuwe leningstelsel bent u verplicht tot het doen van terugbetalingen indien uw inkomen boven het wettelijk minimumloon uitkomt.

Meer nieuws

 
Meer nieuws