keyboard_arrow_up

Minder aanbieders minileningen actief

De AFM heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de aanbieders van minileningen. In totaal zijn er 21 verstrekkers van minileningen aan het onderzoek onderworpen. Van deze onderzochte partijen zijn er inmiddels 15 gestopt door doortastend optreden van de AFM.

Wat is een minilening?

Een minilening is een lening die voor een korte looptijd wordt afgesloten. De looptijd zal bij de aanbieders maximaal 30 dagen bedragen. Ook het bedrag dat u leent is vaak laag. Het maximaal te lenen bedrag is € 800,-. Daarnaast worden er bij de meeste aanbieders forse kosten in rekening gebracht.

Een minilening wordt door de AFM afgeraden en zelfs als schadelijk omschreven. Minileningen zijn voornamelijk bedoeld voor de kwetsbare consument. De AFM zegt hier het volgende over:

“Dat is erg onethisch, zeker omdat deze aanbieders zich voornamelijk richten op een groep financieel kwetsbare consumenten. Door dit schadelijke gedrag duperen ze consumenten die het al moeilijk hebben en ze schaden het vertrouwen in de financiële markten als geheel”

Daling van het aantal minileningen

In 2011 zijn er naar opgave van de AFM 89.000 minileningen verstrekt. In 2013 was dit aantal echter nog maar 1480 minileningen. Een forse daling van het aantal verstrekte minileningen. Er zijn in Nederland nog maar een beperkt aantal verstrekkers van minileningen. Een aantal daarvan zijn werkzaam vanuit het buitenland. De AFM blijft een meer dan warme belangstelling hebben voor de minileningen.

Alternatieven voor minileningen

Gelukkig zijn er voor het verstrekken van een minilening ook nog alternatieven. Wat u kunt doen is dat u een doorlopend krediet aanvraagt voor het bedrag dat u nodig heeft. Het minimale limiet bij deze vorm van geld lenen is over het algemeen € 2.500,-. Door een bedrag in depot te laten staan kunt u het lagere bedrag dat u in handen nodig heeft, op uw rekening gestort krijgen. U betaald alleen rente over het saldo dat u aan de bank verschuldigd bent.

Meer nieuws

 
Meer nieuws