keyboard_arrow_up

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Aanleg tuin financieren

Als u een nieuw huis koopt, is het heel toevallig als de tuin direct al helemaal naar wens is. Bij een nieuwbouwhuis staat er waarschijnlijk zelfs nog helemaal niets in de tuin! Om een tuin goed aan te leggen, heeft u echter wel een spaarpotje nodig, want een nieuwe tuin is een flinke investering. Of is het mogelijk de aanleg van de tuin te financieren met de nieuwe hypotheek?

Waarde woning
De aanleg van uw tuin kunt u financieren met uw nieuwe hypotheek, op de kosten voor beplanting en verplaatsbaar meubilair na. Van een nieuwe tuin wordt uw huis namelijk iets meer waard. Deze waarde wordt door de meeste hypotheekverstrekkers meegerekend met de waarde van uw huis, net als bijvoorbeeld een dakkapel. Dat nieuwe terras, de verlichting of die erfafscheiding kunt u dus gewoon meefinancieren. Het is alleen wel zo dat u vanaf 1 januari 2018 nog maar 100% van de waarde van de woning kunt lenen. De waarde die de nieuwe tuin toevoegt aan het huis wordt meegerekend met de woningwaarde, en dat is dan ook het bedrag dat u kunt meefinancieren. Kost de tuin uiteindelijk meer, dan zult u de meerkosten van uw eigen geld moeten betalen.

U heeft dan nog als extra voordeel dat de investering onder de hypotheekrenteaftrek valt. Wel is het zo dat sommige hypotheekverstrekkers iets strenger zijn en bijvoorbeeld maximaal 10 tot 15% van de koopsom accepteren om de aanleg van de tuin te financieren. U moet altijd een gespecifieerde offerte kunnen laten zien voor de kosten van de tuin. De facturen kunt u vervolgens bij de bank indienen voor het zogenaamde ‘bouwdepot’.

Meer informatie
Wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden? Als kredietadviseur vertel ik u er graag meer over tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als het meefinancieren niet mogelijk is, kan ik u ook direct meer vertellen over de mogelijkheden van een krediet of lening aanvragen om alsnog die droomtuin te kunnen financieren!

Menno Poppe, Manager Kredieten Pute